Terug naar blog

Het verschil tussen introvert en verlegen

30 januari 2024

Introversie en verlegenheid worden vaak door elkaar gehaald. Maar eigenlijk gaat het om twee totaal verschillende dingen. Hoewel ze hier en daar overlappen, staan ze allebei voor totaal verschillende definities en kenmerken. Wat hebben ze met elkaar gemeen? En waarin onderscheiden ze zich van elkaar?

Makkelijk praten

‘Jij bent echt niet introvert, nu sta je alweer met iemand te kletsen.’ zei ze lachend tegen me. Ik ben op een 3-daags event met honderden ondernemers en heb mezelf op dag één voorgesteld als Paula Terpstra van ‘The Bold Introvert’. Het brengt mooie gesprekken op gang. Het zorgt ook voor vraagtekens. Want in alle pauzes sta ik wel met iemand te praten. Sterker nog, in drie dagen heb ik zeker dertig mensen gesproken.

Meermaals krijg ik de opmerking dat ik niet introvert overkom omdat ik makkelijk kan praten en actief deelneem aan gesprekken. Het voelt alsof ik door de mand val als nep-introvert. En dat ik stiekem een extravert ben die zich voordoet als introvert. Ik leg uit dat ik mezelf getraind heb in het voeren van gesprekken op events. Maar zit het hem echt in training? Of was ik voorheen gewoon verlegen?

Introversie

Introverten richten zich meer op zichzelf dan op de buitenwereld. Ze halen hun energie uit hun innerlijke wereld en hebben vaak tijd alleen nodig om op te laden. Bij introversie komen associaties als diepzinnigheid, reflectie en voorkeur voor 1:1 gesprekken boven groepsactiviteiten.

Ben je introvert? Dan is de kans groot dat je minder snel warmloopt voor stimulerende omgevingen dan je extraverte medemens. Waar je wel voor warmloopt is jouw binnenwereld. Je kan uren denken over dingen. Als introvert ben je niet zozeer verlegen, het gaat er eerder om dat je een voorkeur hebt voor je eigen inner world, voor innerlijke reflectie. Als je mag kiezen tussen een rustige activiteit versus externe prikkels en socials interacties, dan zal je eerder geneigd zijn voor de rustige activiteiten te kiezen.

Daar mag overigens wel bij gezegd worden dat je als introvert juist ook heel erg op externe prikkels aan kan gaan. En die zelfs opzoekt. Ook ik als introvert, vind het heerlijk om soms de stad in te gaan en diens dynamiek te ervaren. Daar staat tegenover dat ik het ook heerlijk vind om weer richting ons rustige dorp te gaan.

Een andere nuance die ik wil aanbrengen is dat er verschil is tussen soorten prikkels. Voor een introvert zijn het vaak ook de sociale prikkels, die van de interactie met andere mensen, die veel energie kosten. Het kan heel goed zijn dat jij als introvert de hele dag sociaal gedaan hebt, maar dat je die avond alsnog uitgaat. Wellicht zoek je dan geen sociale prikkels op, maar wil je gewoon even lekker in je eentje in de bios zitten een filmpje meepakken. Of een museum of voorstelling bezoeken.

Terug naar het onderwerp. Want wat is dan verlegenheid?

Verlegenheid

Bij verlegenheid gaat het er vooral om dat je je ongemakkelijk voelt of nerveus in socials situaties. En net als introversie, kent verlegenheid ook verschillende gradaties. Dus je kunt een klein beetje verlegen zijn of heel erg. Wat zich vertaalt in een milde terughoudendheid of ernstige angst als het gaat om deelname aan groepsactiviteiten.

Ben je verlegen? Dan vind je het spannend als iemand anders jou aandacht geeft. Of spannender, als iemand jou in de spotlights zet. Die angst kan zover gaan dat je het liefst sociale omgevingen en interacties uit de weg gaat omdat je bang bent om afgewezen of beoordeeld te worden.

Overlap

Het kan heel goed dat je als introvert verlegen bent. Maar je kunt als extravert net zo goed verlegen zijn. Als je als introvert verlegen bent, geef je er enerzijds de voorkeur aan om op jezelf te zijn en vind je socializen spannend.

Weet ook dat je als introvert niet 24/7 100% introvert hoeft te zijn. Je kunt als introvert heel goed extraverte momenten hebben. Dit hangt mede af van de situatie waarin je je als introvert begeeft en met welke mensen je je omringt. Dat heeft allemaal invloed in de mate waarin je je op je gemak voelt. En hoe meer je je op je gemak voelt, hoe opener je je opstelt.

Hoewel introversie en verlegenheid vaak verward worden, gaat het niet om hetzelfde. Introversie gaat er in grote lijnen vooral om dat je graag op jezelf bent en minder prikkels van buitenaf nodig hebt. En bij verlegenheid is iemand terughoudend richting de buitenwereld omdat ze sociale interactie spannend vinden.

Ben je verlegen? Dan hoef je dus niet per definitie introvert te zijn.

Je kunt het wel allebei zijn.